Как да изберем ученическа раница за началото на учебната година

Публикувана от Акварел 21/07/2016 0 Коментар(и) Полезна информация,

 

Как да изберем ученическа раница за началото

на учебната година - 6 важни съвета

 

 

Преди настъпването на новата учебна година, всеки родител се изправя пред предизвикателството да осигури всичко нужно на ученика. Често в списъка с покупки присъства и раницата, като задължителен аксесоар за всеки ученик. В избирането взимат роля и самите деца, защото в крайна сметка те ще я носят и трябва да им харесва. Но изборът на точния модел раница е не толкова от моден характер, колкото от здравен и функционален.

 

А как да изберем най-подходящата раница за нашето дете, ще научим в тази статия отговаряйки на 6 важни въпроса.

1.Каква е възрастта на ученика и в кой клас е?
Докато ученикът е в по-долните класове, той трябва да носи такъв тип раница, която да е съобразена с възрастта му спрямо размер и тегло. Избирането на правилната раница трябва да избегне проблеми като нарушаване на стойката водещо до гръбначни изкривявания и нарушено кръвообращение. 


2.Колко трябва да тежи една раница?

Не забравяйте, че раницата ще бъде напълнена с моливи, химикали, тетрадки, помагала и учебници. Общото тегло на ученическата чанта не трябва да надвишава 10-12% от теглото на детето.

Ето и малко точни цифри:
За ученици между и 9 години, раницата не трябва да тежи повече от 3-6 килограма, а за 10-16 години не бива да надхвърля 6-8 килограма. Всички знаем, че понякога сме принудени да купуваме доста ненужни помагала и несъобразно големи учебници, но се опитайте да сведете тежестта до минимум, затова и теглото на раницата е от изключително значение!

     

3. Трябва ли да следя детето си какво слага в раницата си?
Да! Често децата взимат ненужни предмети и други помощни средства, които само повишават теглото на чантата. Научете ученика да следи и спазва програмата си и да носи само необходимото за деня. Ако все пак учебната програма налага наличието на голям брой учебни средства, както и такива с голям размер е добра идея да помислите за раница с колелца

                    

 

4. След като определихме колко трябва да тежи, идва ред на въпроса "Какъв модел раница да изберем"?
За вече добре развитите юноши са възможни и модели с една презрамка, но не са препоръчителни, защото не разпределят тежестта равномерно. Препоръчваме раницата да притежава следните функционалности:

 • Наличието на две презрамки, което е препоръчително както за ученици в по-долните, така и в по-горните класове. Добре е да са достатъчно широки, за да се разпределят равномерно тежестта. 
   
 • Раницата да притежава твърд гръб и по възможност с анатомична конструкция подсилена с пяна.
   
 • Мрежест/порест материал на гърба на раницата осигуряващ въздушен поток, който да намали запотяването и запарването.
   
 • Ученическата раница трябва да има няколко вътрешни прегради, за да може да се спази правилото за поставянето на твърдите и тежки учебници в близост до гърба, а леките тетрадки отпред, като по този начин намаля шанса раницата да "увисне" и да наруши правилната стойка на гърба. Също така детето се учи да бъде организирано и прилежно, подреждайки раницата си, а това ще му помогне да не губи време в търсене на правилната тетрадка например.

   
 • Добре е раницата да има и няколко външни джоба, в който да се намират всички помощни средства като моливи, химикали, боички, флумастери и пастели. Така се избягва изцапването на тетрадките и учебниците, които бихте могли да размените или продадете следващата учебна година.
   
 • Наличието на контрол на височината/регулиране на презрамките, ще помогне в избягването на проблема с "висналата" раница, който е още една предпоставка за появата на изкривявания. Също така се предотвратява прекомерното пристягане, което може да доведе до нарушаване на кръвообращението.

 

              

 

5.Незадължителни допълнителни функции.

Много раници на пазара от висок клас, притежават редица допълнителни функционалности, които не са толкова задължителни, но със сигурност правят раницата по-желана и функционална.

 

 • Допълнителни отделения за мултимедия, лаптоп, телефони, топки, обувки и други. Примерни модели ТУК
 • Музикален конектор с който да свържете слушалките си към телефона, намиращ се в раницата, без да се оплитате в кабели излизащи незнайно от къде. Можете да видите няколко примерни модели ТУК
 • Дъно с повече от един слой би предотвратило счупването на различните химикали и моливи в раницата, както и да запази краищата на учебниците по-дълго

 

      

\n\n

 

\n\n

 

\n\n

6.Струва ли си да дадем повече пари за по-скъпа раница?
\nДа! Имайте предвид, че раници от по-висок клас или от по-известна марка като   например, често имат гаранция и са изработени от висококачествени и плътни материали
(всички раници, чанти и несесери с марката PULSE имат 2 г. гаранция), което във времето ще се изплати и ще предотврати закупуването на нова раница през няколко месеца, което неминуемо ще е голям плюс за вашия бюджет.

\n\n

Покупката на раница тип 2 в 1 за семейства с повече от едно дете и особено ако са в различни възрасти, е много изгодно, защото на практика купувате 2 раници на ниска цена, а качеството е все така високо и несравнимо с други единични раници от по-нисък клас, което отново води до спестяване на парични средства.

\n\n

Напишете коментар