Кратка история на молива

Публикувана от Акварел 15/10/2015 0 Коментар(и) Полезна информация,
  Историята на молива започва някъде около началото на XVI. Отлагания на графит били използвани за маркиране на добитък. Интересното на новата находка било, че графитът бил чист и твърд и лесно се обработвал и изтеглял в продълговати пръчици. По онова време, считан за вид олово, графитът бил увиван в кожа, канап или трева, за повече стабилност и за да не се чупи.
 

първите моливи

 

      Постепенно се откриват все повече и повече залежи на на графит, но те не били с  чистотата и качеството на първото находище на графитни отлагания близо до Бороудейл,  Англия. За това графитът трябвало да бъде в прахообразна форма. Първите графитни  пръчки датират от 1662 година представлявали смес от графит, сяра и антимон,            добавяло се е масло и лепило за наситен цвят и по-лесно плъзгане по хартията.  Графитът е мек и затова през XVIII век започва да бъде смесван с глина и така след  изпичане, той ставал по твърд. Колкото повече глина има в графита, толкова по-твърд и  здрав е той.

 

       Графитът цапа ръцете, затова бил „облечен“ в дървен калъп. Не всяко дърво било подходящо за тази цел, така както кедърът и хвойната. Италианците  първи започват да използват този тип дървесина, за стабилизиране на графита. Двете половинки на дървото се издълбават, полученият улей служи за  „легло“ на графита, след това се залепват една за друга. Подобна техника се ползва и днес, за изработката на модерните моливи.

 

         

 

 С годините моливът се усъвършенствал все повече и повече. Започнали да произвеждат шестостенни моливи, защото кръглите лесно се търкаляли и падали. За удобство се слагало и гумичка на върха. Появили се и цветни моливи, в които вместо графит, се използвало смес от пигменти, восък, лепило, креда, каолин. За заместители на дървото като „облекло“ на графита, започнали да използват метала и пластмасата. Не след дълго били изобретени и автоматичните моливи.

 

 

Детство без молив в ръката и лист хартия, е почти невъзможно да си представим. Комплект цветни моливи в красива, шарена кутия винаги ще бъде желан подарък за всяко дете, а и не само...

Напишете коментар