Любопитни факти за детските играчки от древността до днес

Публикувана от Акварел 12/12/2017 0 Коментар(и) Полезна информация,
Без значение от цвета на кожата, националността, религията или културата всяко дете обича играчките. Под различни форми, материали и цветове, детските играчки са неизменна част от живота на всяко дете. Създадени с познавателна функция, играчките имитират обекти от заобикалящия ни свят. 
детски играчки, деца, играчки, акварел, детски, играчки, бебе, майка, игра,
 
Погледнато през призмата на родителите играчките служат за нравственото, умствено и физическо израстване на малчуганите. Психолозите споделят, че чрез играчките децата откриват своята идентичност, като изследват взаимоотношенията и практическите умения, от които ще се нуждаят в света на възрастните. 
Ние от Акварел вярваме, че на първо място играчките са създадени, за да даряват децата ни с щастливи моменти. Приказни вълшебства изпълени с вълнуващи приключения с красиви принцеси и смели принцове, притежаващи уникалните сили да правят чудеса.
Замисляли ли сте се някога, с какво са си играели децата в древността? Дали са вярвали във вълшебства, независимо в коя точка на света? 
 

Любопитни факти от миналото:

 

Археологически разкопки от остров Инду,  разкриват едни от първите играчки в света. Наподобяващи малки колички, свирки оформени, като маймуни и птици. Изработени от материали открити в природата, като скали, пръчки и глина, артефактите се смятат за едни от първите открити до този момент детски играчки.
 
Преди хиляди години, египетските деца играели с кукли, които имали подвижни крайници. Играчките били изработвани от дърво, камък или керамика.
 
В Древна Гърция и Древен Рим подрастващите играели с лъковете и стрели. Куклите им били изработвани от восък.
 
Древна гръцка традиция повелява в навечерието на сватбата, като ритуал в преминаването на младото момиче в зряла възраст да жертва всичките си играчки в храм. Чрез ритуала се жертвало детството на боговете.
 
Най-старият известен механичен пъзел произлиза от Гърция и се появява през IIIвек пр.Хр.. Състоящ се от разделен на 14 части квадрат, пъзелът имал за цел да се създават различни форми от него.
 
Голяма част от играчки на древните деца били изработвани от костите на отглеждания добитък, като овце, кози и пр. Слоновата кост, изненадващо дори и човешките кости служели за игра. Някои от играчките били изработвани от стъкло, камък, керамика, парцали, восък и др.
 
До средата на деветнадесети век американските деца притежавали сравнително малко играчки. Родителите рядко мислели за играчките като инструменти за учене или изграждане на характер. Религиозните ограничения срещу безделието, особено в пуританската Нова Англия, правили играчките подозрителни.
 
Голямата промяна в играчките започнала през 30-те години на ХХ век по време на Голямата депресия. В отговор на намалените продажби, производителите на играчки започнали да предлагат се по-евтини играчки, често продавани на парче, а не от комплекти (както често се продавали в миналото). Това имало за цел да насърчи децата да купят собствени играчки, заобикаляйки родителския контрол. Дружествата за играчки също започнали да използват лицензирани изображения на популярни радио и филмови личности в техните играчки, за да увеличат продажбите си.
 
Детските играчки са едно от доказателствата, че в своите различия ние си приличаме. Без значение от века, в който са живеели, материалите, от които са изработени или формата, която са притежавали, играчките са актуални и до днес. С богато разнообразие от детски играчки, Акварел ще Ви покаже света по един вълшебен начин.

Напишете коментар