10-те любими детски приказки на всички времена

Публикувана от Акварел 22/06/2017 0 Коментар(и) Полезна информация,

Какво по-хубаво от това да имаш най-щастливото детство? Всеки един родител желае детето му да живее безгрижно и щастливо. Това е една важна мисия в живота на всеки един от нас. А колко само е приятно да се събереш със стари приятели и с усмивка да си спомняте детството- времето, в което все още вярваме с чудеса и в приказки. Ние от Акварел вярваме в думите на един известен английски драматург, сценарист и критик Том Стопард: Ако носиш детството със себе си, никога няма да остарееш. Замисляли ли сте се над тези мъдри думи? Ние от Акварел сме се погрижили да намерите нещо подходящо или познато и вече любимо за Вас и Вашето дете. В категория „Литература“ ще откриете различни образователни книги, книжки за оцветяване, интересни енциклопедии, романи и вечните Ваши приказки, които да напомнят за прекрасното вълшебно детство. А за да Ви върнем към прекрасното вълшебно детство, вижте кои са 10-те любими детски приказки, които със сигурност са оставили отпечатък в съзнанието Ви още от ранна детска възраст.

 Любими детски приказки на всички времена - детски книжки1. „Златното момиче“ 


Как да не спомним една от приказките на Ангел Каралийчев, един толкова популярен български детски писател, който се е вдъхновил от детството и е оставил следа в сърцата ни. Той е създал един вълшебен свят, пълен с безстрашни герои. Една от многото създадени с обич и топлина българки народни детски приказки е „Златното момиче“. Всички си спомняме за двете девойки- едната мързелива, другата добра и невинна, злата мащеха, бабата и вълшебната река, която сменяше цвета си. Приказка с хубав край, която дава поука и ни напомня, че доброто накрая винаги печели. Сигурни сме, че и до днес тази приказка е една от любимите на децата.


2. „Трите прасенца“


Всеки може да разпознае и „Трите прасенца“. Вечно гладният вълк и вечно страшен за децата. Не ви ли се е случвало да сплашвате децата си, когато не слушат, като им казвате, че лошият вълк ще дойде при тях? Във всяка една детска приказка може да се сблъскаме с положителни любими герои  и герои, които не са за пример. С упора, време и много труд всички можем да постигнем желаното, както третото прасенце, най-мъдрото, от приказката накрая успява.


3.    „Вълкът и седемте козлета“


Не може, когато говорим за детство, да не споменем най-хубавите събрани детски приказки на Братя Грим. Нима има някой, който не е израснал с тях? Със сигурност една от Вашите любими детски приказки може да срещнете в приказките на Братя Грим. Една от тях е „Вълкът и седемте козлета“, отново популярна и оставила следа в ума и сърцето  ни. Вълкът, който какво ли не би направил, за да излапа козлетата, но накрая те да го  надхитрят.

 

4.    „Котаракът в чизми“


Помните ли амбициозния, хитър и смел котарак с чизмите? Любимият герой на Шарл Перо, лесно се превръща в любим и за нас. Герой, който остава в сърцата на всички. Не Ви ли се иска и Вие да имате такъв котарак, говорещ, който да Ви напътства в живота? Със сигурност може да бъде по- изобретателен и от Вас самите. Тази приказка е популярна и любима, със сигурност децата я обожават.

 

5. „Грозното патенце“


От ранно детство у всеки от нас живеят героите като Палечка, малката Русалка и грозното патенце. До днес приказките на Ханс Кристиян Андерсен принадлежат на всички народи и на всички възрасти. Една от любимите е историята за „Грозното патенце“, където най-същественото е невидимо за очите. Отново приказка, от която всяко едно дете може да научи много.


6. „Тримата братя и златната ябълка“


Българската народна приказка, която остава в сърцата ни и трябва да се чете и днес е „ Тримата братя и златната ябълка“. Как да забравим най-малкият смел момък, който успява да убие ламята и да спаси дървото със златните ябълки или красивата девойка със златния пръстен. Децата винаги се впечатляват от героичното, фантастичното и комичното. Тези елементи ги има във всяка хубава българска приказка.


7. „Пепеляшка“


Колко момичета си мечтаят да станат принцеси и да живеят в огромен красив замък? А да имат милион красиви рокли? „Пепеляшка“ е една вълшебна красива приказка, със сигурност е оставила следа в детството на всяко момиче. Това е една много популярна народна приказка, срещана в различни варианти по цял свят. Най-познатите варианти за стъклената пантофка са на Шарл Перо и Братя Грим. Интересен факт е, че в края на 17 век, стъклото е рядко срещан материал и освен, че да носиш стъклена обувка е било страшно неудобно, направи ли се такава обувка специално за някого, е почти невъзможно да стане на друг крак.


8. „Червената шапчица“Червената шапчица детски книжки, детски приказки от акварел


\nЕто още една любима за всички нас приказка. Както знаем във всички приказки накрая тържествува доброто, което е един доста добър начин да покажеш на децата какви трябва да бъдат и от какво да се пазят. Всички сме слушали за историята на червената шапчица, която отива в гората при болната си баба. А защо тази любима героиня за всички деца да не е един пример за това как днес трябва да се държат самите те?

 

9. „Аладин и вълшебната лампа“


Навярно сте чували за „Приказките на Шехерезада“- известен сборник от народни приказки. Дори да не сте, сме сигурни, че не сте забравили за Аладин и неговата вълшебна лампа. Също една много известна любима приказка, която и до днес е доста търсена. Колко деца биха искали да изживеят приключенията заедно с Аладин? Да намерят вълшебната лампа или да летят с вълшебното килимче, а защо и да не срещнат злия дух, разбира се, дано не е толкова страшен!


10.  „Дядо и ряпа“


Когато вземете решение да купите определена приказка на детето си, не забравяйте и приказките на Ран Босилек. Помните ли „Косе Босе“, „Кумчо Вълчо“, „Кума Лиса“, „Баба Меца“ и „Неродена мома“? Толкова популярни приказки, че мнозина смятат творчеството на Ран Босилек за народно. Ами „Дядо и ряпа“? Колко забавна история, позната и любима за всички нас. Тази приказка може да се докосне до сърцата на всички деца. Обичана вече от нас, нека и децата я обикнат!

Напишете коментар