История на химикалката - част 2

Публикувана от Акварел 10/06/2016 0 Коментар(и) Полезна информация,

Историята на химикалката, кой я е измислил и патентовал и как се е развил от предшествениците си през вековете и годините? - Част 2

 

До този момент, преди появата на химикалката, основните проблеми на различните видове писалки били редовното топене в мастилницата, разливането й, протичането на мастило и бавното съхнене на туша върху хартията.

 

След запознаването ни с историята на писалката, четири години по-късно след патента на Люиз Лотърман през 1884 г., на 30-ти октомври 1888 г. кожар на име Джон Д. Лауд получава патент за първата в света писалка с въртящо се топче на върха, което се постоянно захранва от резервоар с мастило посредством въртене и търкаляне на топче.

 

кой първи е патентовал химикалката    история на химикалката

 

Конструкцията не била стабилна и често се разливало мастило. Ефикасна повече за писане върху кожа, писалката не получила популярността, която трябва.

 

Следващата спирка в историята е, когато незавършилият медик, бивш хипнотизатор и жокей, журналистът Ласло Биро, бил озадачен от разликата между вестникарското мастило и това в писалката му. 

 

Двете мастила съхнели за различно време. С помощта на брат си Джордж, който бил химик, той разработил и патентовал писалката на върха, на която сложили метална съчма. Официално Химикалката била родена.

 

кой първи е измислил химикалката       

 

За да се спасят от германците по време на втората световна война, те емигрирали в Аржентина, където 1943 г. Отново патентоват химикалката, а 7 години по-късно продал патента на Марсел Бик за 2 милиона щатски долара по онова време.

 

       

 

Бик променил дизайна и устройството на химикалката и я въвел в масово производство посредством поточни линии. Така цената на химикалката спаднала драстично и тя станала достъпна за всички. Това направило Марсел Бик лидер на пазара на химикали в света, с годишни печалби над 1.38 милиарда евро по онова време.

 

 

През 2005, Бик продават своята 100 милиардна химикалка, а най-продавания модел (измислен от самия Бик през 1950 г.) е „Бик кристал“ с над 14 милиона броя на ден.

 

Днес в Аржентина химикалката се нарича „birome” и в знак на почит към Ласло Биро, се чества „Деня на изобретателя“ на 29 септември, когато е неговият Рожден ден.

 

През 1963 г. японската компания "OHTO" Japan представя на света първата химикалка с мастило на водна основа. Така се комбинира удобството на химикала и гладкото писане на писалката. Същата компания представя и първия химикал с керамично топче на върха през 1981 г.

 

 

Със годините се утвърждават двата дизайна на автоматичните и неавтоматичните химикали. Устройството, което познаваме и днес, състоящо се от тяло, пълнител с мастило и метален връх с топче и капачка, а при автоматичните модели прожинка и други подвижни части в зависимост от модела. 

 

   

 

С напредъка на новите технологии и модерното мислене, на пазара се появяват различни, понякога причудливи модели, съчетаващи химикала с най-различни предмети. Мултифункционалността винаги е била присъща на човека. Химикал с часовни, фенер, лазер и USB преносима памет са едни от по-обикновенните модели. Защо да не съчетаем въдицата, лъжицата, запалката та дори и огнестрелно оръжие.

 

      
 

Едно е сигурно, без химикалката нашето ежедневие не би било същото...

 

Напишете коментар