История на писалката - част 1

Публикувана от Акварел 09/06/2016 0 Коментар(и) Полезна информация,

Кой е измислил и патентовал писалката и как се е развила от предшествениците си през вековете и годините? - Част 1

\n\n

 

\n\n

Историята на писалката започва още от годините преди Христа (около 3000 г. пр. н. е.), по времето на древен Египет, когато се е пишело върху папирус с помощта на тръстикови и бамбукови пръчици, които са използвани до средновековието около 7-ми век.

\n\n

 

\n\n

 

Сведения за първите пишещи средства с метален връх или такъв от кост, има още от римско време. 79-та година в останките на град Помпей са намерени подобни следи и образци.

 

   

 

 

 

С годините и вековете Писалката еволюирала от пръчица и пера със заострен или с метален връх, които се топят в мастилници, до стилни и изящни Метални писалки.

Има сведения за едни от първите писалки с контейнер за мастилото вътре в тях, от 10-ти век 953 г. и идват от Египет, но информацията за устройството и характеристиките им е непълна.

 

      

 

Следващата по-сигурна следа ни отвежда до 1636 г. и германският изобретател Даниел Шлуентър и писалката му с коркова част, която задържа мастилото и при стискане пропускало необходимото количество за писане.

 

Първият патент на писалка датира от 1803 г. но не бил комерсиализиран, нито този на Бартоломей Фолш от 1809 г. в Англия като този от 1811 г. от Браян Донкин с цел производство и продажба. Следва още един патент през 1827 г. държател, на който е френското правителство.

 

През 1884 г. Люиз Лотърман патентова писалката си, която се различава с досегашните с това , че се използва нова капилярна технология, където въздухът влияе на потока мастило така, че да бъде постоянен и равномерен.

 

 

 

Писалката направила още една крачка в еволюцията, когато през 1907 хърватски инженер Slavoljub Eduard Penkala изобретил първата писалка с твърдо мастило (с нисък вискозитет на мастилото).

 

С развитието на технологиите, и тенденциите в модата, писалката е претърпяла голяма промяна и в днешно време можете да намерите видове, за всеки вкус. Евтини и масови, скъпи и дизайнерски, но едно е ясно. Писалката е признак на изискаността и авторитета на притежателя й, затова и може би повечето хора използват химикали.

 

 

 

 

Не пропускайте да прочетете ЧАСТ 2 на тази статия - "ИСТОРИЯ НА ХИМИКАЛКАТА"

 

Напишете коментар