9 лесни съвета да научите детето си да управлява времето си

Публикувана от Акварел 08/02/2018 0 Коментар(и) Полезна информация,

Побързай. Знаеш ли колко е часът? Да вървим. Какво ти отнема толкова дълго? Понякога чувствате ли, че сте заобиколени от куп хора, които нямат представа за времето? Дори и най-малките деца могат да се научат как да управляват своето време. Вижте 9 лесни стъпки, които да помогнат на детето ви да придобие това умение:

Съвети за развиване на умение за управление на времето у детето ви - детски играчки

1. Направете го забавно

Възрастните имат склонност да свързват управлението на времето с работа, задачи, срещи и други. Стресът може да ви накара да искате да изхвърлите часовника от прозореца.

Управлението на времето трябва да е забавно за децата. Използвайте пастели, за да оцветите свой собствен календар. Добавете стикери, за да маркирате специални дни. Направете го като игра, за да видите кой може да изпълнява прости задачи около къщата. Колкото по-забавно правите управлението на времето за децата си, толкова по-лесно ще бъде да ги накарате да разберат важността на времето и как да управляват този постоянно чакащ часовник.

 

2. Започнете преди да станат тийнейджъри

Колкото по-рано, толкова по-добре. В предучилищна възраст може да им поставяте задачи за изпълнение в кратки срокове като подреждане на дрехите или почистване на играчките. Ако детето ви ходи на училище може да му давате начални и крайни срокове, за да си напише домашните.

 

3. Създайте заедно семеен календар

Семейните календари са пътната карта за всички в ангажиментите за къщата. Един поглед и вие знаете, че едно от вашите деца има уроци по български в понеделник, друго има баскетбол във вторник, а всички имат гимнастика или карате в сряда.

Цялото семейство трябва да участва. Направете това семейно изкуство, така че всеки да може да вижда с един поглед кой какви ангажименти има в кои дни.

 

4. Придържайте се към графика

Примамливо е да оставоте децата още няколко минути да играят, когато се справят толкова добре. Или да прекарат повече време в изучаване на нещо, въпреки че планът ви изисква от тях да започнат да се приготвят за лягане в 8:00 часа.

Изоставането дори с няколко минути от графика може да провали всичко. Придържайте се към него, особено в началото.

 

5. Не пренатоварвайте децата си

Една от най-честите грешки, които правим като родители, е, че се стремим децата ни да участват във всяка дейност след училище. Това може да предизвика хаос в семейния график и по-лошото – да претоварите детето си и да загуби мотивация.

 

6. График на свободното време

Свободното време е често пропускано при създаването на семеен график, но то е също толкова важно, колкото задачите. Детето ви трябва да се научи да цени свободното си време, за да може да бъде пълноценно при извършването и на задачите си.

 

7. Играчки развиващи креативност

Контруктори, работилници, кукли, тесто за моделиране – това са играчки, които развиват креативността у вашето дете, а най-важното е, че им е интересно през това време. Отделете време в графика на вашето дете за игра с такъв тип играчки – в нашия онлайн магазин може да видите разнообразие от детски играчки за момичета и момчета според тяхната възраст.

 

8. Помислете за наградите

Да, можете да възнаградите децата за добро управление на времето и по този начин те да се мотивират. Наградите могат да бъдат ежедневни или седмични и вие трябва да давате тези възнаграждения заедно като семейство.

Бъдете креативни с наградите си. Разбира се, може да изберете да дадете на децата си време да играят видео игра като награда. Още по-добър вариант е да го направите семейна награда - семейна вечер с филми и пица например.

 

9. Помогнете им да си създадат ежедневни приоритети

Помнете това: първо, следващо, последно.  Помогнете им да организират деня си, като използват този метод. Децата трябва да мислят за това, което е на първо място в деня им, като например миенето на зъбите. Следващото действие да си подредят учебниците в чантата, да си подготвят дрехите за следващия ден и други.

Управлението на времето е много важно за всеки един човек. Ако научите детето си на това от ранна възраст ще му помогнете много в бъдещите му начинания и успехи. Започнете с дребни ежедневни задачи, докато детето ви стане майстор на управлението на времето си.

Напишете коментар