Как да развием креативността при децата?

Публикувана от Акварел 25/01/2018 0 Коментар(и)
Всички сме наясно какво е креативност? А знаете ли колко е важно да развиете креативността на Вашите деца още от малки? За да осъзнаем какво помага за едно дете да бъде по-креативно е важно да развием неговото въображение. Всеки родител следи развитието на своето дете, търсят начини как да придобият увереност в своите деца, самочувствие, креативност, така че да се чувстват добре и да бъдат щастливи. Трудно е да се обясни на едно дете смисълът на тази дума, затова Вие сте тези, които да се погрижат те да придобият тези умения, доколкото е възможно. Докато те се развиват, Вие виждате в какво са добри и какво най-много харесват да правят. Това им помага след време да се насочат към това, което ги влече и в което са най-добри. Може да рисуват хубаво, да са сръчни в ръцете или да пеят. Не ги ограничавайте, наблюдавайте ги тихо отстрани и им помагайте да се доразвиват в тази насока, която желаят.
 
 

Как да спомогнем за развитието на детската креативност?

 

1. Приказки

 
Колкото и странно да Ви звучи, приказките помагат за въображението на децата. Докато разказвате любимите разкази или приказки за любимите герои на Вашето дете, може да му предложите да измислите заедно нова приказка. За да стане това, тези приказки, които разказвате може да измислите с друг край или да видоизмените малко сюжета. Това определено ще помогне освен за спокойния сън на децата и за развитието на въображението. Измислете различни истории и ще видите колко ще му хареса тази идея. Креативността се развива най-добре, когато децата се забавляват и мечтаят.
 

2. Играчки

 
Друг начин да развиете креативността при децата е, когато те си играят. В днешно време има голямо разнообразие от играчки, които да спомогнат за това. Оставете децата, когато им помагате в творението с разни играчки. Всеки като малък е имам поне един строителен комплект или конструктор. Те с времето започват да омръзват, когато ги правите само по картинките на кутиите. Предложете му да направите нещо различно и ново. Може за вас да е нещо странно това, което се получи накрая, но в очите на Вашето дете може да изглежда идеално. Наблюдавайте го как мисли и го оставете да дава своите идеи. В такива моменти те се фокусират изцяло в това. Може от малки да имат голям усет към строителството. Ние от Акварел предлагаме множество детски играчки, подходящи за различна възраст. Може да изберете различни интерактивни играчки като интерактивна детска кула, интерактивна детска топка, конструктори за момичета и момчета.
 

3. Рисуване

 
Рисуването е чудесно занимание, с което можете да развиете креативността при децата. По този начин всяко дете може да фантазира на спокойствие. Много деца дори, така се изразяват чрез рисунки. Не трябва да критикувате неговото творение, дори нищо да не Ви стане ясно кое, какво е на рисунката. В крайна сметка с времето те могат да станат много добри в това. Покажете колко сте впечатлени от творението му. А за да го зарадвате и да покажете, че харесвате това, което е направило, закачете някоя негова рисунка на стената. Така може да усилите стремежа му и да му дадете куража да продължава да се развива в тази насока, ако смятате, че е добър в това, разбира се.

 

4. Влезте в неговата история

 
Знаете децата, колко обичат да си измислят разни истории, в които участват. Било то търсене на съкровища, живеене в замък, неща, които пресъздава в дома Ви, докато гледа любимите си детски филмчета или любимите герои от приказките, в които иска да се превлъпъти. Защо не се включите в тези негови идеи, колкото нереални да са те за Вас. Постройте гради от възглавници, замъци от картон, разпънете една палатка на двора или скрийте съкровището вкъщи и го търсете заедно. Така му помагате отново да развива своето въображение, освен това сте негов съучастник и приятел в тези игри. Осъществете неговите фантазии, където и да се намирате и станете част от тях. Така то ще Ви се довери и ще Ви разкаже за своят свят. А знаете всяко дете има такъв свой собствен свят.
 
Докато Вие гледате реално на уменията му, няма да е лесно да го окуражите. В крайна сметка е добре да наблегнете на нещата, в които то е наистина добре и му помогнете да се развива. Когато пораснат ще осъзнават, че не във всичко са добри, но му кажете, че ще среща трудности и че се изисква време, за да станат добри в нещо. Вие ще сте винаги до тях, няма да ги ограничавате в нищо, но имайте предвид, че не може винаги да хвалите и то във всяко нещо. Колкото по-големи стават, ще се сравняват с останалите деца и ще осъзнават, че не могат да са добри във всичко. Най-добре креативността се развива, когато детето се забавлява само.  Осигурете му нужния ресурс за творчество, основният такъв е времето. В някои деца е заложено от малки, но всички заслужават да получат възможност да изразят своите идеи.
 
Ние от Акварел можем да Ви помогне в избора на детски играчки, които да доразвият креативността и сръчността на детето Ви.

Напишете коментар