Подходящи детски играчки според възрастта

Публикувана от Акварел 17/04/2018 0 Коментар(и) Новини,

Освен че трябва да са безопасни, детските играчки трябва да съответстват на възрастта, етапите на развитие и нововъзникващите способности на децата. Много безопасни и подходящи за игра материали можете да намерите вкъщи. Неща като картонени кутии, капачки, пластмасови купички и други предмети могат да бъдат използвани многократно и са безплатни. Имайте предвид, че всяко дете се развива индивидуално и в зависимост от тяхната възраст имат различен поглед върху детските играчки. 


Деца до 1 година


Бебетата обичат да следват хората с очите си. Обикновено предпочитат да виждат лица и ярки цветове. Въодушевяват се, че стигат крачетата си и други части на тялото, които са им безкрайно интересни. Любопитни са към това какво могат да направят с ръцете си, звуците, които издават както и реакцията към различни движения. 
Подходящи детски играчки: неща, които могат да стигнат, да засмукват, които да разклащат и издават звуци – дрънкалки, пръстени, играчки, които се дъвчат, които са издават смешни звуци, меки топки и кукли. Добре е детските играчки да не са чупливи, да не са остри и по-възможност да са направени от естествени материали. Друга идея за аудио книги, записи на стихове, рими, детски песнички и др.

 

Подходящи детски играчки за деца до 1 година

 

 

Децата над 6 месеца започват да се движат повече, да са в седнало положение, дори и да пълзят. Те вече са малко по-осъзнати, разбирайки имената си и други думички. Вече могат да намират скрити предмети, да подреждат играчките си и разпознават частите на тялото си. 

 

Подходящи играчки: детски играчки, с които да се преструват като кукли, пластмасови бебета, по-големи топки, дървени превозни средства с колела и водни играчки. Играчки, с които могат да строят – дървени и пластмасови блокчета. За да развиват мускулите си могат да си играят с играчки, които се дърпат или бутат, меки играчки, с които да пълзят и да се борят.

 

 

 

 

 

 

Деца от 1 до 2 години


Децата в тази възраст обичат да експериментират, но се нуждаят от помоща на родител. Повечето са проходили и дори изкачват стълби сами, изричат първите си думи и се радват на комуникацията с други деца. 
Подходящи детски играчки за деца до 2 години

 

Подходящи играчки: снимки и илюстрации, записи на книги, песни, неща за създаване като пастели, миещи се маркери, нетоксични боички и фулмастери. Тъй като вече са по-големи, могат да имат телефон играчка, детска количка, плюшени играчки, пластмасови животни и пъзели. 


Въпреки всичко децата бързо учат реч и езика на тялото. На тази възраст обичат да рискуват със скачане от високо, катерене, висене и малко по-груба игра. Имат добър контролнад ръцете и пръстите си и обичат да си играят с малки предмети. 


Още подходящи играчки: игри за решаване на проблеми, предмети за сортиране по размер, цвят, форма, миризма и т.н. Развиват интерес към транспортни играчки, детски мебели, да се преобличат и да извеждат играчките си навън във вода или в пясък. 

 

Деца от 3 до 6 години


Децата в детската градина и предучилищна възраст обръщат повече внимание на заобикалящия ги свят. Обичат да разговарят и да задават много въпроси. На тази възраст вече имат приятели и не харесват конкуренцията и да губят. Учат се да споделят, да комуникират и да развиват физическите с умения. 


Подходящи детски играчки за деца от 3 до 6 години

Подходящи играчки: пъзели с по-висока трудност, моливи, маркери, четки и боички, писане и пръстови отпечатъци. Интересуват се от това да създават неща с ръцете си като пластелин, хартия, картон, гланцирани цветни блокчета, моделиране с глина и др. Придобиват любопитство към различни музикални инструменти, техника, танци, бойни изкуства и други спортове. Ако детето Ви има достъп до компютър можете да инсталирате програми, които са образователни и интерактивни. 


Без значение от възрастта на детето Ви е добре да внимавате при избора на
детски играчки. Те не трябва да съдържат токсични бои, остри части, олово, да се почистват лесно и да не са лесно чупливи. Ако още не сте избрали подходящи детски играчки на своето дете в Akvarel.bg ще намерите за всеки по нещо. Проверявайте често състоянието на детските играчки, тъй като износените играчки също представляват опасност за децата. 

 

 

Напишете коментар